header

  • slika vrh 3
  • slika vrh 2
  • slika vrh 1
  • slika vrh 4
  • Platycnemis pennipes
  • Romulea bulbocodium
  • Tringa glareola - prutka migavica
  • Ursus arctos - mrki medvjed

Vijesti

Edukativna radionica „Čist zrak – pravo svakog djeteta“

20190608 111130 naslPovodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša koji je ove godine posvećen problemu zagađenja zraka, članovi Udruženje BIO.LOG su u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH 8. juna realizovali edukativnu radionica pod nazivom „Čist zrak – pravo svakog djeteta“. Na radionici koja je održana pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu u Bosni i Hercegovini (United Nations Environment Programme – UNEP) učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo. U okviru radionice predavanje problemima zagađenja zraka u BiH i Sarajevu održao je Enis Omerčić, viši stručni saradnik u sektoru životne sredine pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Svjetski dan okoliša/životne sredine (World Environment Day – WED), kao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, obilježava se 5. juna svake godine u više od 140 zemalja širom svijeta. Cilj obilježavanja ovog dana je dizanje svijesti o ekološkim problemima, ukazivanje na najaktuelnija i u tom trenutku najalarmantnija okolišna pitanja, ali i fokusiranje na rješenja i dobre prakse koje pojedinci i organizacije širom svijeta pokušavaju da unesu u naše društvo. U 2019. godini centralna tema ovog dana je zaštita zraka, kao jedan od najaktuelnijih okolišnih problema.

20190608 105121

Građani Sarajeva, ali i drugih većih gradova u Bosni i Hercegovini, udišu izuzetno zagađen zrak gotovo čitavu godinu, naročito u zimskim mjesecima. Sarajevo je već nekoliko posljednih godina u samom vrhu liste najzagađenijih gradova ne samo u Evropi, nego i svijetu. Zbog toga je izuzetno važno da se ovom problemu posveti mnogo pažnje na svakom nivou, od vladinih organizacija, pa do pojedinaca. Dizanje svijesti i edukacija stanovnika je prvi korak ka pronalaženju efektnih rješenja.

Osnovni cilj radionice bio je edukacija i podizanje svijesti učesnika o značaju očuvanja kvaliteta zraka, kao i edukacija o zagađenju zraka, izvorima i vrstama zagađenja, te njegovom negativnom utjecaju na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Radionicu smo započeli uvodnim razgovorom kroz koji smo učenike upoznali o pojmovima zagađenja zraka, čestičnog zagađenja, vrstama i izvorima zagađenja i različitim načinima djelovanja svakog pojedinca u svrhu njegovog smanjenja, kao i sa građom i funkcijom dišnog sistema čovjeka i određenim oboljenjima koja nastaju kao posljedica zagađenja zraka.

U nastavku radionice, djeca su izvela igru cilija sa papirnim lopticama i na praktičan način spoznala na koji način naše tijelo djeluje kako bi zaštitilo pluća od štetnog djelovanja čestičnog zagađenja zraka. Radionicu smo završili igrom koja na zanimljiv način omogućava vizualizaciju kompleksnih i stvarnih veza između ekosistema, usluga koje pružaju i njihovog utjecaja na zdravlje ljudi.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na iskazanom interesu i učešču, posebno učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Isak Samokovlija", JU Četrvtra gimnazija Ilidža i JU Srednja škola za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva.

DSCN0631

DSCN0633

DSCN0628

20190608 111048

20190608 105148

 Fotografije: UNEP / BIO.LOG