header

  • slika vrh 3
  • slika vrh 2
  • slika vrh 1
  • slika vrh 4
  • Platycnemis pennipes
  • Romulea bulbocodium
  • Tringa glareola - prutka migavica
  • Ursus arctos - mrki medvjed

Vijesti

BioBlitz Trebević 2019

BioBlitzTrebevic2019Posljednji vikend mjeseca maja bio je rezervisan za proučavanje živog svijeta u Zaštićenom pejzažu „Trebević“. Povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG, organizovalo je „BioBlitz Trebević 2019“, manifestaciju posvećenu istraživanju živog svijeta i promociji nauke, naučnih istraživanja, prirodnih vrijednosti i biološke raznovrsnosti Zaštićenog pejzaža „Trebević“ koji je realizovan 25. i 26. maja 2019. godine na ovom području.

BioBlitz je aktivnost koja ima za cilj da se u određenom vremenskom okviru pronađe i identifikuje što veći broj vrsta na odabranom području. Specifičnost ovog istraživanja je otvorenost i uključivanje javnosti u provođenje naučnih istraživanja, podizanje svijesti o značaju zaštite biodiverziteta i biološkim istraživanjima, te promocija i saradnja organizacija koje se bave istraživanjima i zaštitom biodiverziteta u Bosni i Hercegovini.

grupna 2Dan nakon realizovanih istraživanja održana je prezentacije rezultata u hotelu Level Up gdje su posjetioci imali mogućnost da se upoznaju sa našim istraživanjima i da zajedno upoznamo živi svijet našeg omiljenog izletišta, da učimo i razmijenimo iskustva, spoznamo prirodne ljepote, te pridonesemo zaštiti i očuvanju Trebevića.

DSCN0409Uz ugodno druženje u prirodi sa stručnjacima iz različitih oblasti bioloških nauka, tokom ova dva dana istraživali smo i upoznavali svijet koji nastanjuje ovo zaštićeno područje. Tokom samog istraživanja identifikovano je gotovo 300 vrsta insekata, gljiva, biljaka, vodozemaca, gmizavaca, ptica, sisara i drugih organizama, dok će znatan dio prikupljenih uzoraka tek biti obrađen u laboratorijama i uključen u finalnu listu koja će biti dostavljena JU za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, te će biti korištena za izradu baze podataka biološke raznovrsnosti zaštićenih područja Kantona Sarajevo. Među pronađenim vrstama nalazi se i veći broj naših endemičnih, ugroženih i rijetkih vrsta, a neke od njih do sada nisu bile zabilježene na području Trebevića.

Pored članova i stručnjaka Udruženja BIO.LOG, u istraživanjima su sudjelovali i stručnjaci i članovi većeg broja Udruženja iz BiH, ali i drugih zemalja, među kojima su Genofond, Centar za životnu sredinu, Mikološko udruženje MYCOBH, Udruga Hyla, Centar za krš i speleologiju, Bosansko-Hercegovačko Herpetološko Udruženje "ATRA", Udruženje studenata biologije u BiH i Sharklab-Malta.

DSCN0405Ovom prilikom predstavili smo naše aktivnosti i projekte vezane za istraživanje zaštićenih područja, kao i ugroženih i zaštićenih vrsta koja realizujemo u okviru projekata koje su podržali Fondacija za zaštitu vrsta Mohamed bin Zayed (The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund) i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Također je ovom prilikom dogovorena i saradnja sa predstavnicima Centra za životnu sredinu sa kojima ćemo u narednom periodu sarađivati po pitanju sve veće problematike invazivnih stranih vrsta koje predstavljaju sve veću prijetnju i drugi najznačajniji uzrok smanjenja biološkoj raznovrsnosti u svijetu, ali i u BiH.

Ovu manifestaciju smo organizovali u sklopu projekta „Inventarizacija i kartiranje distribucije vrsta obuhvaćenih Direktivnom o staništima EU na području ZP Trebević“, koji se provodi u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

 Fotografije: BIO.LOG / CZZS / Genofond