header

  • slika vrh 3
  • slika vrh 2
  • slika vrh 1
  • slika vrh 4
  • Platycnemis pennipes
  • Romulea bulbocodium
  • Tringa glareola - prutka migavica
  • Ursus arctos - mrki medvjed

Vijesti

Završna radionica projekta „Edukacija o važnosti zaštite biodiverziteta biljaka u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo“

Trebevic 6U okviru projekta „Edukacija o važnosti zaštite biodiverziteta biljaka u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo“, uz podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) u saradnji sa JU Zaštićena prirodna područja KS realizovana je edukativna ekskurzija u Zaštićeni pejzaž „Trebević“ koja predstavlja završnu aktivnost predviđenu projektom. Uz stručno vođenje članova Udruženja BIO.LOG i učešće predstavnika JU Zaštićena prirodna područja KS subotu, 30. aprila 2019. godine učenici iz tri srednje škole sa područja KS (Prva bošnjačka i Četvrta gimnazija te Srednja ugostiteljsko-turistička škola) posjetili su Zaštićeni pejzaž „Trebević“ i u praksi se upoznali sa prirodnim vrijednostima ovog područja.

Nakon uživanja u vožnji Sarajevskom žičarom i dolaska na Trebević uslijedila je edukativna šetnja prilikom koje su učesnici upoznati sa prirodnim i turističkim potencijalima ovog zaštićenog područja. Potom je, nakon šetnje do početne tačne nekadašnje bob staze, Denisa Dedić iz JU Zaštićena prirodna područja KS govorila o
Trebevic 7zaštićenim područjima na području ovog Kantona, njihovom biodiverzitetu, te je učesnicima objasnila problematiku zaštite prirodnih područja. Nakon pauze, uslijedio je kratki „Trash challenge“ (Izazov skupljanja smeća), prilikom čega su učesnici prikupili vlastiti otpad, te očistili površinu na kojoj su pravili pauzu. Tom prilikom je bilo govora o pravilnom upravljanju otpadom, te mogućnosti smanjenja otpada u domaćinstvima.

Nakon podjele u dvije grupe, učesnici su tokom šetnje planinskim stazama, upoznati sa osnovama terenskog biološkog rada, te kroz praktičnu demonstraciju imali priliku posmatrati raznolikost živog svijeta Zaštićenog pejzaža „Trebević“.

U konačnici, projekt „Edukacija o važnosti zaštite biodiverziteta biljaka u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo“ je obuhvatio predavanja u 10 osnovnih i pet srednjih škola u Kantonu Sarajevo, predavanja studentima na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te završni edukativni izlet u Zaštićeni pejzaž „Trebević“. 

Trebevic 8Trebevic 5Trebevic 2