header

  • slika vrh 3
  • slika vrh 2
  • slika vrh 1
  • slika vrh 4
  • Platycnemis pennipes
  • Romulea bulbocodium
  • Tringa glareola - prutka migavica
  • Ursus arctos - mrki medvjed

Vijesti

„Biološka raznolikost u urbanoj sredini“ radionica povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica (Euro Birdwatch 2015)

ilidza biodiverzitetU okviru projekta „Biološka raznolikost u urbanoj sredini“, a povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica (Euro Birdwatch 2015), Udruženje BIO.LOG je u subotu, 3. oktobra, organizovalo terensku radionicu u zaštićenom području “Spomenik prirode Vrelo Bosne”.

Radionici je, uz članove Udruženja, prisustvovalo preko 60 učenika ekološke sekcije Treće osnovne škole i Četvrte gimnazije Ilidža. Tokom radionice održana je kratka edukacija o posmatranju ptica, rukovanju teleskopima i dvogledima, korištenju priručnika za prepoznavanje različitih vrsta ptica, kao i metodologiji njihovog istraživanja. Članovi udruženja takođe su podijelili edukativni materijal i prezentirali druge projekte koje trenutno provode. Pored toga, tokom radionice učenici su se mogli upoznati i sa drugim organizmima koji naseljavaju ovo područje, poput različitih vrsta biljaka, insekata i žaba.

ilidza 1„Biološka raznolikost u urbanoj sredini“ je projekat Udruženja BIO.LOG koji se provodi u osnovnim i srednjim školama na području opštine Ilidža. Projekat uključuje obilježavanje značajnih datuma za zaštitu prirode i ima za cilj približiti učenicima značaj očuvanja biodiverziteta i ugroženih vrsta biljaka i životinja. Kroz predavanja i terenske radionice pokušali smo na zabavan i zanimljiv način podstaknuti učenike na praktičnu primjenu znanja s područja biologije i upoznati ih sa različitim biljnim i životinjskim vrstama.

Udruženje BIO.LOG se zahvaljuje svim nastavnicima i učenicima Treće osnovne škole i Četvrte gimnazije Ilidža koji su došli u značajnom broju i pokazali veliko interesovanje, kao i opštini Ilidža koja je omogućila realizaciju ovog projekta.

Više fotografija sa ove radionice možete pronaći na našoj FB stranici: https://www.facebook.com/bio.log.ba/

ilidza 2

ilidza 3