header

  • slika vrh 3
  • slika vrh 2
  • slika vrh 1
  • slika vrh 4
  • Platycnemis pennipes
  • Romulea bulbocodium
  • Tringa glareola - prutka migavica
  • Ursus arctos - mrki medvjed

Vijesti

Edukativna radionica „Kreativno rješenje za plastično zagađenje“

logo1Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša, Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode - BIO.LOG u saradnji sa Ornitološkim društvom NAŠE PTICE, a pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu u Bosni i Hercegovini (United Nations Environment Programme – UNEP), realizovalo je edukativnu radionicu pod nazivom „Kreativno rješenje za plastično zagađenje“ u Odjeljenju za prirodne nauke i botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, 04. juna 2018. godine.

Svjetski dan okoliša/životne sredine (World Environment Day – WED), kao globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja do užih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama, obilježava se 5. juna svake godine u više od 140 zemalja širom svijeta. Ove godine, u okviru kampanje „Pobijedimo plastično zagađenje“, posebna pažnja se ukazuje na plastično zagađenje, kao jedan od najvećih ekoloških problema našeg doba.

Radionica je započela uvodnim razgovorom o temi ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša/životne sredine kroz koji je Amina Omićević, u ime UNEP-a u BiH, djecu upoznala o štetnom utjecaju plastičnog otpada na životnu sredinu i živi svijet. Razgovarali smo o nesavjesnom ponašanju ljudi pri odlaganju plastičnog otpada i različitim načinima djelovanja svakog pojedinca u svrhu njegovog smanjenja. Nakon toga prikazan je film pod nazivom „Šta se stvarno događa sa plastikom koju bacate“ (What really happens to the plastic you throw away), a zatim su djeca u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH u okviru edukativnih radionica izrađivala predmete od plastičnog otpada uz stručno vođenje članova Udruženja BIO.LOG i NAŠE PTICE. Na kraju radionice učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva prezentirali su svoje radove i predmete koje su izradili od plastične ambalaže koje su oni izradili u sklopu nastave.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, posebno učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Isak Samokovlija", Osnovne škole "Hasan Kikić" i JU Srednja škola za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva.

Fotografije sa radionice možete pogledati u foto galeriji u prilogu.

WED FB Cover